De gouden ring van Stavoren

Zoals ik al in een eerder berichtje schreef, zijn er een aantal vondsten van de Stadsfenne opgraving in Stavoren kwijt. Dat wil zeggen, deze vondsten liggen niet tussen de rest van de vondsten in het archeologisch depot in Nuis.

Een van die verdwenen vondsten was een gouden ring met een amethist inzet. Dit is een van de topvondsten van de Stadsfenne opgraving. In de enkele publicaties die zijn gemaakt over de opgraving wordt deze ring altijd genoemd. De ring is gefotografeerd in zwart/wit en kleur.

Een dia van de gouden ring van Stavoren. De dia is gemaakt door de ROB.
Een dia van de gouden ring van Stavoren. De dia is gemaakt door de ROB.

De ring spreekt natuurlijk nog meer tot de verbeelding omdat een gouden ring een grote rol speelt in de sage Het vrouwtje van Stavoren. In dat verhaal, gooit de rijke koopmansweduwe haar gouden ring in het water met de woorden: ‘Zomin deze ring uit de zee terugkeert, zomin zal ik tot de bedelstaf vervallen’. Niet veel later wordt de ring echter teruggevonden in een vis en de voorspelling komt uit: de rijke vrouw verliest al haar bezit en moet gaan bedelen.

Het verhaal heeft een middeleeuwse oorsprong, maar het deel over de gouden ring in het verhaal is waarschijnlijk een toevoeging uit de achttiende eeuw (zie het artikel van Klaas Zwaan in het boek Staveren o Staveren, 2002). Een ring die in een vis gevonden wordt komt namelijk wereldwijd in verhalen voor en was populair in de achttiende eeuw. Het motief is echter al bekend uit oude Griekse verhalen door Herodotus.

Met enige mailwisseling met het Fries Museum in Leeuwarden ben ik er nu eindelijk achter gekomen dat de gouden ring van de Stadsfenne opgraving daar in de collectie aanwezig is! Dat het zo lang moest duren komt omdat het Fries Museum geen informatie had over de ring, ze wisten niet dat de ring in Stavoren gevonden was. Nu zijn gelukkig de vondst en de informatie bij elkaar en kan verder onderzoek gedaan worden naar de ring.

Op dit moment weten we eigenlijk weinig over de ring. Zoals te zien op de foto heeft de ring een inzet van amethist. De ring heeft een diameter van 2,7 cm. De datering van de ring is nog lastig, eigenlijk zou er een specialist naar moeten kijken. Op basis van de context waarin de ring is gevonden denk ik dat de ring in de eerste helft van de twaalfde eeuw van iemands vinger is geglipt…

Een recent foto van de ring. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.
Een recent foto van de ring. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

2 gedachten over “De gouden ring van Stavoren

  1. Even een korte reactie, heb nog niet de gehele site gelezen, maar de saga is van Romeinse oorsprong zover mij bekend. Kan hier bij interesse verdere data op aanleveren..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s