Dia’s

Vorige week was ik twee dagen in het archeologisch depot in Nuis (NAD) om een stapel dia’s en een aantal dossiers met dagrapporten van de Stadsfenne opgraving in te scannen. Dat heeft zowel mooie plaatjes als nieuwe inzichten opgeleverd!

Ik moest het tot nu toe doen met alleen de veldtekeningen die gemaakt zijn tijdens de opgraving. Hoewel de tekeningen eigenlijk wel redelijk zijn, vallen er toch een paar verschillen op wanneer je de tekeningen vergelijkt met de dia’s. Zo wist men blijkbaar niet goed hoe je schuine palen moest tekenen, en sommige palen werden gewoon niet getekend.

Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van put 1 vlak 7. Wat je ziet is de eerste generatie beschoeiingen uit de 12e/13e eeuw (met rood kader). De dia geeft een totaal ander beeld van het houtwerk dan de tekening doet vermoeden!

Links de vlaktekening van put 1 vlak 7. Rechts een dia van hetzelfde vlak.
Links de vlaktekening van put 1 vlak 7. Rechts een dia van hetzelfde vlak. Foto en tekening door ROB, in collectie van NAD.

Op andere dia’s krijg je goed beeld van de methode van opgravingen en het aanleggen van het vlak (lees: het slachtveld):

Het vlak zit vol gaten en dammen. Op de veldtekeningen was dit niet goed aangegeven...
Het vlak zit vol gaten en dammen. Op de veldtekeningen was dit niet goed aangegeven… Foto door ROB. In collectie van NAD.

Uit het dagrapport blijkt dat van de zes ‘arbeiders’ die in het veld stonden, er vier oud-vissers bij zaten die “voor het eerst achter de  kruiwagen” stonden en waarvan de gemiddelde leeftijd boven de 65 jaar was…

Vier van de 'arbeiders' op leeftijd, bezig met het vrijleggen van muurresten van de Zuiderpoort van Stavoren (late vijftiende eeuw).
Vier van de ‘arbeiders’ op leeftijd, bezig met het vrijleggen van muurresten van de Zuiderpoort van Stavoren (late zestiende eeuw). Foto juli 1964; door Gerrit Elzinga, in collectie van NAD.

Tot slot nog een mooi plaatje van de opgraving met Stavoren op de achtergrond.

De Stadsfenne opgraving met op de achtergrond een weide (tegenwoordig bebouwd) en daarachter huizen en de kerk van Stavoren. Foto door Gerrit Elzinga, in collectie van NAD.
De Stadsfenne opgraving met op de achtergrond een weide (tegenwoordig bebouwd) en daarachter huizen en de kerk van Stavoren. Foto door Gerrit Elzinga, in collectie van NAD.

Een gedachte over “Dia’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s