Huiscontouren

Het vectoriseren van de veldtekeningn van de ROB opgraving in de Stadsfenne is al een tijdje geleden afgerond. Hier dus een update.

Op het onderstaande plaatje zie je alle houten palen, planken (donker- en lichtbruin), waterputten (blauw), haardplaatsen (rood) en stenen (grijs). Wat meteen opvalt zijn natuurlijk de houten huisfunderingen, stukjes muur en vloer en een grote hoeveelheid palen.  Het lijkt erop dat de huizen direct aaneengesloten lagen, dus muren met elkaar deelden. Ook zijn er verschillende lagen planken die mogelijk bij een knuppelpad horen.

Een selectie van de sporen van de Stadsfenne opgraving 1963 - 1964
Een selectie van de sporen van de Stadsfenne opgraving 1963 – 1964

Dit spectaculaire beeld zie je niet vaak in de Nederlandse archeologie! Dat de gebouwen zo goed geconserveerd zijn is uniek. Het is erg jammer dat tijdens het opgraven geen hout is bewaard en geen dendrochronologische dateringen zijn gedaan…

Wanneer je in detail naar de opgraving kijkt is nog veel meer interessants waar te nemen… maar daar ga ik in dit bericht niet op in. Komende weken ga ik proberen individuele gebouwen en verschillende bouwfasen te onderscheiden. Het is goed om te realiseren dat de sporen op het plaatje hierboven verspreid zijn over een diepte van ongeveer 1,5 meter in de bodem. De sporen zijn dus resten van waarschijnlijk een aantal eeuwen aan bewoning!

Later meer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s