Vectoriseren

Na een lange radiostilte gaat mijn onderzoek naar de geschiedenis van Stavoren nu weer verder! Afgelopen maanden was ik afgeleid door allerlei ander (leuk) onderzoek. Zo heb ik de halve zomer mee gedaan aan een archeologische opgraving in Heiloo en heb ik een kunsthistorisch onderzoek naar de voormalige Nieuwezijds Kapel in Amsterdam gedaan. Allemaal erg leuk, maar nu begin ik dan eindelijk aan mijn masterscriptie!

Voor mijn scriptie ga ik (een deel van) de ROB opgraving in Stavoren uit 1963 – 1964 uitwerken. Dit betekent dat ik een deel van de veldtekeningen ga digitaliseren (vectoriseren) en een deel van de vondsten ga beschrijven. Daarnaast moet ik de resultaten van de opgraving natuurlijk betekenis geven en zal ik Stavoren in de volle- en late middeleeuwen in Nederlandse / Europese context plaatsen. Genoeg te doen dus 🙂

Ik ben inmiddels begonnen met het vectoriseren van de tekeningen. Dat gaat sneller dan verwacht. Het is een kwestie van verstand op nul en alle lijntjes overtrekken. Op de onderstaande afbeelding zie je al een eerste resultaat. Dit is werkput 1 met in totaal 9 vlakken over elkaar heen. De vectorlagen zijn allemaal transparant zodat alle vlakken zichtbaar zijn.

vectoriseren_voorbeeld
Bruin is hout; geel is zand; groen is al het overige. Dit is natuurlijk een tijdelijke legenda 🙂

Wat meteen opvalt zijn de rijen palen en houten planken. Dit zijn resten van muren of perceelsgrenzen. Ze zijn lopen op gelijkmatige afstand evenwijdig aan elkaar, min of meer oost-west georiënteerd.  Verder zijn er een hoop waterputten, zowel van hout als steen, een oven, een molensteen als deel van een fundering en is er een weg van houten planken (zie mijn vorige berichtje over knuppelpaden). Ook zijn er een hoop sporen en structuren die nog niet goed te duiden zijn.

Het werk is nog niet helemaal klaar, maar ik ben al over de helft. Ik hoop later deze week alle putten af te ronden. Ik ben een voorstander van open data, dus ik zal alle digitale bestanden online zetten. Mocht iemand interesse hebben dan mag je de data vrij downloaden (zie hieronder).

Overzicht van alle werkputten. De 'lege' putten moeten nog gedigitaliseerd worden.
Overzicht van alle werkputten. De ‘lege’ putten moeten nog gedigitaliseerd worden.
Overzicht van alle werkputten met nummers over de hedendaagse kaart van Stavoren.
Overzicht van alle werkputten met nummers over de hedendaagse kaart van Stavoren.

Download hier het puttenoverzicht in shapefile formaat. Zoals te zien op het plaatje hierboven is het overzicht gegeorefereerd.

De shapefiles met alle sporen komen later ook online.

 

2 gedachten over “Vectoriseren

  1. Wat super leuk dat je weer aan de slag bent, Geert! Welke periode zien we hier vooral? 11de-12de? Heb je al plaggenwandjes? 🙂 Ben zo benieuwd wat er uit komt!

    1. Veel van het houtwerk komt uit de 12e, 13e eeuw. Tenminste, daar ga ik nu van uit. Ik moet het materiaal nog bekijken… 🙂 Daarnaast is ook vanalles uit latere perioden gevonden, zoals tonputjes en stenen waterputten.
      Plaggen ben ik nog niet tegengekomen. De aantekeningen van de opgravers van destijds zijn soms erg vaag… van veel sporen die ze getekend hebben weet ik niet eens wat het is. Maar ik hou je op de hoogte!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s